środa, 18 kwietnia 2012

Ziemniaki z miętową pastą

Oczywiście nie oparłam się pokusie przejścia przez slumsy śladami Slumdoga. To przecież w Bombaju kręcono ten film. Z przewodnikiem nie był to żadem problem. Nikt nie zwracał na nas uwagi mimo, że wchodziliśmy do domów i miejsc pracy. Garbarni skór, wytwórni donic z dymem zatykającym gardło, pomieszczeń hafciarskich kontrolowanych przez komputery!
Na ulicy można było kupić mnóstwo świeżo pieczonych przysmaków. Najpiękniej pachniały ziemniaki polane sosem miętowym.









"Ziemniaki z sosem miętowym"

Na sos:
- ćwier kilo liści mięty
- 1 posiekana cebula
- 3 strąki zielonego chili
- sok z 3 lemonek
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki:
- ok 2 kg ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
-łyżka ziaren cuminu
- łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżeczki oliwy
- sól

Żeby uzyskać sos, należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

Ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami, formułujemy z nich niewielkie kotleciki. Obsmażamy na patelni z dwóch stron, aby miały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały miękkie i złocite. Na każdy kotlecik nakładamy łyżeczkę sosu. Albo kładziemy go obok!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz