Na ulicy można było kupić mnóstwo świeżo pieczonych przysmaków. Najpiękniej pachniały ziemniaki polane sosem miętowym.
"Ziemniaki z sosem miętowym"
Na sos:
- ćwier kilo liści mięty
- 1 posiekana cebula
- 3 strąki zielonego chili
- sok z 3 lemonek
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki:
- ok 2 kg ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
-łyżka ziaren cuminu
- łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżeczki oliwy
- sól
Żeby uzyskać sos, należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami, formułujemy z nich niewielkie kotleciki. Obsmażamy na patelni z dwóch stron, aby miały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały miękkie i złocite. Na każdy kotlecik nakładamy łyżeczkę sosu. Albo kładziemy go obok!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz