To jeszcze przepis od Paskala... prosty, choć pozornie czasochłonny... Tylko pozornie. No i trzeba uważać z tą puszką mleka. Na za dużym ogniu może wystrzelić zamieniając kuchnię w pobojowisko!"Mazurek kajmakowy"
Kruche ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Wszystkie składniki łączymy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Tniemy na kawałki, wykładamy blachę i pieczemy ok. 25 min.
Nadzienie:
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy przez 2-3 godziny w garnku, całkowicie zalane wodą, na małym ogniu! Wylewamy otrzymaną masę do miski. Dodajemy 100g masła i mieszamy.
Wylewmy na przestudzony spód, układamy bakalie :)
Przepiekny!
OdpowiedzUsuń