czwartek, 29 marca 2012

Mazurek kajmakowy

To jeszcze przepis od Paskala... prosty, choć pozornie czasochłonny... Tylko pozornie. No i trzeba uważać z tą puszką mleka. Na za dużym ogniu może wystrzelić zamieniając kuchnię w pobojowisko!














"Mazurek kajmakowy"

Kruche ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól

Wszystkie składniki łączymy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Tniemy na kawałki, wykładamy blachę i pieczemy ok. 25 min.

Nadzienie:
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy przez 2-3 godziny w garnku, całkowicie zalane wodą, na małym ogniu! Wylewamy otrzymaną masę do miski. Dodajemy 100g masła i mieszamy.

Wylewmy na przestudzony spód, układamy bakalie :)

1 komentarz: