wtorek, 27 marca 2012

Mazurek cytrynowy

Chyba czas mazurków się zaczął. Iwona wzięła nas, dziewczyny ;), na szkolenie do pracowni Bliklego.
Bawiłyśmy się jak małe dziewczynki, układając migdały i lukrowane łodyżki! Pracowałyśmy ciężko z wysuniętymi językami :)))
















"Mazurek cytrynowy"

- kruche ciasto

Nadzienie:

- kubeczek śmietany
- szklanka cukru
- skórka cytrynowa
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny

Dodatki:
- posiekane figi
-płatki migdałowe

Pieczemy kruchy spód. Wystudzić.

W rondelku mieszamy śmietanę, cukier i skrobię, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy sok z cytryny, gotujemy kolejne 10 min. Pod koniec dodajemy skórkę i mieszamy do zagęstnienia.

Na wystudzony spód wysypujemy figi i migdały, zalewamy nadzieniem. Dekorujemy.

5 komentarzy:

  1. ciekawy przepis:) muszę spróbować zrobić taką cytrynową pomadę na mazurek. a tak wogole to ślicznie wygląda ten Twój wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super tylko chyba wcale nie jest to takie latwe do upieczenia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :) Trzeba tylko spokojnie mieszać w tym garnku, wykazując się cierpliwością... To szystko ładnie gęstnieje ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ojej, dopiero dzisiaj zauwazylam Twoje pytanie, przepraszam!! :))) To jest opakowanie śmietany szefa kuchni... :)))

      Usuń