środa, 18 czerwca 2014

Warzywa na talerzu

Danie doskonałe do babskich plot, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Kawałek fety dla wzmocnienia i posiłek gotowy.


















"Warzywa na talerzu"

- 2 papryki kolorowe
- kilka pomidorków
- cukinia
- czosnek wg uznania
- cebulka
- zielona pietruszka
- masło
- zioła prowansalskie
- oliwa
- sól, pieprz

Papryki przecinamy na ćwiartki, usuwamy nasiona. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę. Podsmażamy. Ukladamy na talerzu, posypujemy pietruszką.

Cukinię kroimy po skosie na długie plastry, solimy, podsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy na talerzu.

Z cebulki robimy nieomal miazgę, dodajemy trochę miękkiego masła, posiekaną pietruszkę i czosnek. Solimy, pieprzymy. Pomidory przekrajamy na pół, smarujemy farszem. Zapiekamy w 200st C do miękkości. Układamy na talerzu.

Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do dekoracji.

1 komentarz: