czwartek, 19 grudnia 2013

Śledź w sosie curry

Mój sąsiad Jurek ma wspaniałe wyczucie samku. Uwielbiam być zapraszana na cokolwiek, co wyszło z jego kuchni... W grudniu są to śledzie. I bardzo dobrze ;)

















"Śledzie w sosie curry"


- 4 do 6 marynowanych dużych śledzi
- 2 małe posiekane cebule
- 4 czubate łyżki majonezu
- 4 czubate łyżki pełnego jogurtu
- 2 łyżeczki curry
- sok z pół pomarańczy
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz, 
- zielenina do dekoracji /opcjonalnie/


 Śledzie pokrój na kawałki,  cebulę w kosteczkę. Śledzie połóż w salaterce.
 Majonez wymieszaj z jogurtem, curry i cukrem, dopraw sokiem z pomarańczy i solą, dodaj pokrojoną drobniutko cebulę. Dopraw pieprzem. Sosem polej zawartość salaterki. Udekoruj zieleniną.
Można od razu podawać, albo wcześniej wymieszać.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz