piątek, 14 grudnia 2012

Warzywa pieczone jesienią

W czwartki przywożą pudło z warzywami. Anita przyjrzała mu się z entuzjazmem i zaraz zaaranżowała zużycie... Na kolację pieczone warzywa, jej ulubione. Danie umożliwiające zastosowanie przeróżnych wariacji. Tak składników jak i dodatków. U nas wyszło jak na zdjęciu ;)







"Pieczone warzywa"

- 2 słodkie ziemniaki /pataty/
- 2 ziemniaki zwykłe, do pieczenia
- 3 szalotki pokrojone na duże kawałki
- 2 kolorowe papryki
- 1 cukinia
- 1 mała dynia
-1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- kilka ząbków czosnku /opcjonalnie/
- świeży rozmaryn


Warzywa kroimy na wygodne do jedzenia kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy rozmarynem, mieszamy. Nie solimy!
Pieczemy przy termoobiegu na 220 st C przez ok. 45-50 min.

1 komentarz: