środa, 5 września 2012

Ciasto Madeira

Muszę się trochę bardziej postarać z tymi ciastami. Przyszła Pani od Fortepianu, spojrzała na mój wypiek i powiedziała: "Chyba już coś takiego u Ciebie jadłam. Przynajmniej też było takie przypalone...".
Dobrze, dobrze, wybrałam zła foremkę. Za dużą i wyszło za cienkie. A poza tym smakowało całkiem dobrze ;)














"Ciasto Madeira"

-200g cukru pudru
- 150g masła
- 3 jaja
- 100g mielonych migdałów
- skórka cytrynowa opcjonalnie
- 220g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja. Ew. skórkę cytrynową. Wsypujemy mąkę, proszek i zmielone migdały.

Blachę smarujemy cukrem, wysypujemy bułką i wlewamy w nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemyok.50 min.

1 komentarz:

  1. madeire robiłam już raz, teraz przymierzam się do wariacji na jej temat ;) super post, prawdziwy, wiadomo, że każda z nas czasem coś przypali... ;) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń