"Chlebek z szynką i oliwkami"
-ćwierć kg mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- pól szklanki i oliwy i tyleż białego wina, ja zrobiłam z czerwonym, bo było otwarte ;)
- 200g szynki w kosteczkę, ew. boczku - smaczniej
- 10 oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
- 100g świeżo startego parmezanu
- szczypta soli pieprzu
Formę do pieczenia smarujemy masłem, nagrzewamy piekarnik.
Do malaksera wsypujemy wszystkie składniki podane wg kolejności, cały czas mieszając na niezbyt szybkich obrotach.
Przekładamy masę do formy, pieczemy ok. 45 min przy 180st i gotowe :).
Pysznie wygląda...no i oliwkami....
OdpowiedzUsuńidealny na grzanki!
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, przepis porywam. Też lubię domowe pieczywo. chanya13
OdpowiedzUsuń