środa, 1 lutego 2012

Ciepły chlebek z szynką i oliwkami

Brrr, tak wstawać o poranku i wypuszczać dziecię do szkoły. Zwłaszcza, jak sama zrywam się na dźwięk budzika, a rozciągnięty pod kołdrą nastolatek decyduje się wstać pół godziny później ;) Zamarzyło mi się ciepłe pieczywo, a ten chlebek robi się w godzinkę... więc był dzisiaj na śniadanie :))














"Chlebek z szynką i oliwkami"

-ćwierć kg mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- pól szklanki i oliwy i tyleż białego wina, ja zrobiłam z czerwonym, bo było otwarte ;)
- 200g szynki w kosteczkę, ew. boczku - smaczniej
- 10 oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
- 100g świeżo startego parmezanu
- szczypta soli pieprzu

Formę do pieczenia smarujemy masłem, nagrzewamy piekarnik.
Do malaksera wsypujemy wszystkie składniki podane wg kolejności, cały czas mieszając na niezbyt szybkich obrotach.
Przekładamy masę do formy, pieczemy ok. 45 min przy 180st i gotowe :).

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda...no i oliwkami....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek, przepis porywam. Też lubię domowe pieczywo. chanya13

    OdpowiedzUsuń