wtorek, 24 stycznia 2017

Fugaski prowansalskie

Nic nie poradzę - drożdżowe, moje ulubione. Powinnam bardziej je rozciągnąć, alr mam tylko jedną blachę do pieczenia w piekarniku, a spieszyłam się, żeby je zrobi przed kolacją. Muszą być smaczne, bo moja przyjaciółka "wiecznie na diecie" nie oponowała, kiedy jej zapakowałam pare na następny dzień ;)















"Fugaski prowansalskie"

Na zaczyn:
- 1,5 dag drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 250g mąki pszennej
- odrobina cukru

Na cast:

- 250g mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- ząbek czosnku posiekany /opcjonalnie/
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
-sól gruboziarnista do posypania

Robimy zaczyn i zostawiamy na noc./albo na dzień/.

Dosypujemy resztę składników i wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Na twardej powierzchni podsypanej mąką kroimy na ok. 8 porcji ciasta. Z każdej robimy placuszek, który wyciągamy w spłaszczony owal i nacinamy nożem w trzech miejscach po każdej stronie tak, żeby zrobiły się dziurki.

Układamy na blasze, czekamy pół godziny. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku przy 200st przez ok. 25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz