poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Tort urodzinowy bezglutenowy 28

Bezglutenowy tort urodzinowy
I zapomniałam zrobić zdjęcie przekrojonego tortu... a szkoda! Bita śmietana z malinami zawsze robi wrażenie :).
Nawet mąka bezglutenowa jest znacznie lepsza niż lata temu i wszyscy goście mówili, że nawet nie czują różnicy w smaku...
















"Tort bezglutenowy urodzinowy 28"


- 225g masła
-225g mąki bezglutenowej + 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 225g cukru
- zapach waniliowy

- Kubek śmietanki 36%
- opakowanie malin

- Marcepan gotowy do wałkowania

Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, mąkę i zapach.
Przelewamy wszystko do natłuszczonej formy i pieczemy przez ok.45 minut. Wyjmujemy, studzimy.
Przekrajamy poziomo na pół.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Smarujemy większością przekrojoną połowę ciasta, układamy maliny. Przykrywamy drugą połową ciasta i pozostałą częścią śmietany smarujemy górę.

Rozwałkowujemy marcepan, przykrywamy ciasto i dekorujemy wg uznania.

Można też wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.

3 komentarze:

  1. Na pierwszy rzut oka nie wygląda na bezglutenowy :) hahaha super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój zięciunio powiedział, że smakuje jak normalne ciacho...;)

      Usuń
  2. Jestem pewna, że smakował bosko :)

    OdpowiedzUsuń