poniedziałek, 15 grudnia 2014

Popovers z serem

Popovers z serem
Nie mogę znaleźć tłumaczenia, a nie mogę się zdecydować na polską nazwę... W końcu wygląda na to, że mogę zostać jej matką ;). Popover to coś pomiędzy bułeczkami, sufletem a klasycznym angielskim puddingiem. Mnie smakują bardzo, ze wstydem przyznaję, że po upieczeniu zjadłam cztery i nie czuję wielkich wyrzutów sumienia, bo w mąki w tym jest jak na lekarstwo...













"Popovers z serem"

- 250 ml mleka
- 3 jaja
- 5 dag masła
- 80g mąki
- łyżeczka soli
- 3 dag startego sera
- 7dag mąki

Ubijamy mikserem na wysokich obrotach jaja. Dodajemy mleko, mąkę, sól, stopione masło i na końcu ser.
Smarujemy formy na muffinki masłem i wlewamy ciasto do połowy wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 30 min. Jemy szybko, bo potem mogą opaść.

2 komentarze: