poniedziałek, 22 grudnia 2014

Łosoś pieczony z warzywami

Kolejna rybka do kolekcji. Ukochane danie mojego środkowego syna doprowadzone do perfekcji przez moją Mamę.





















"Łosoś pieczony z warzywami"

- łyżka masła
- ziemniak pokrojony w kostkę
- 100g dynii pokrojonej w kostkę .można podmienić na brukselkę/
- 2 kolorowe papryki oczyszczone i pokrojone w cząstki
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/2 papryki w proszku
- sól, pieprz
- 400g łososia /filet/
- 4 ząbki czosnku

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą.
Na osobnym talerzyku mieszamy przyprawy z miękkim masłem.
Wsypujemy warzywa do naczynia do zapiekania i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min. Wyjmujemy, smarujemy masłem z przyprawami, układamy na nich plastry łososia, którego solimy i pieprzymy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min. Podajemy zaraz po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz