czwartek, 13 lutego 2014

Babka z kaszy manny

Zabawny, staromodny przepis. Łatwiutki, nie może nie wyjść. I jeśli się lubi kaszę mannę, to warto się pobawić :).


















"Babka z kaszy manny"

- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka kefiru
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki rposzku do pieczenia
- 1 jajo
- Smietanka albo mleczko skondensowane albo sok owocowy do polania


Mieszamy kaszę z kefirem, jajem i cukrem. Zostawiamy na dwie godziny. Dodajemy proszek do pieczenia.
Formę do pieczenia dobrze smarujemy masłem, przelewamy do niej masę, pieczemy ok. pół godziny na 160-170 st C.
Na wydaniu polewamy śmietanką lub sokiem.

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, takiej nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, nawet bardzo, więc do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń