czwartek, 23 sierpnia 2012

Amerykańskie ciasto z truskawkami

Chłopak mojej córki jest wielbicielem Victoria Sponge cake. Rozumiem jego fascynację, ale postanowiłam przedstawić mu nieco lżejszą wersję tego ciasta, zwaną nie wiedzieć czemu, amerykańską. Ma w sobie biszkoptowe ciasto i to, co najważniejsze, czyli ubitą śmietanę z truskawkami. Najwyraźniej smakowało, bo dla mnie został mały kawałek. I bardzo dobrze!!













"Amerykańskie ciasto z truskawkami"

- 100g mąki
- 100g cukru
- 3 duże jaja
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 300ml kremówki
- 200g truskawek
- cukier puder doposypania
- 2 łyżki dżemu truskawkowego

Nagrzewamy piekarnik do 180stC.

Ubijamy białka dodając pod koniec naprzemiennie żółtka z cukrem. Wlewamy zapach, dodajemy sól. Przesianą przez sito mąkę delikatnie mieszamy z masą jajeczną łyżką.
Przelewamy masę do dwóch mniejszych, wysmarowanych masłem okrągłych foremek albo do jednej dużej. Pieczemy około 25 min.

Chłodzimy. Jeśli mamy tylko jeden duży placek, przecinamy go na pół. Smarujemy dolną część dżemem truskawkowym. Ubijamy śmietanę i rozsmarowujemy ją na dżemie. Układamy na niej truskawki. Jeśli są duże - kroimy je na mniejsze kawałki. Przykrywamy drugim plackiem, który posypujemy cukrem pudrem.

Przed podaniem można schłodzić nieco w lodówce.

4 komentarze: