wtorek, 14 sierpnia 2012

Angielski sernik z włoskich serków dla bezglutenowców też

Jak tak dalej pójdzie, to zostanę fanką angielskiej kuchni. Coraz częściej zdarza mi się wracać z wizyty na wyspach zachwyconą odkrytymi przysmakami. A już na pewno dziełami cukierniczymi. Nawet słodkie cupcakes znalazły moje uznanie. A już na pewno ten leciutki sernik zrobiony z mieszanki ricotty i mascarpone.














"Sernik z ricotty i mascarpone"

- 700g ricotty
- 200g mascarpone - myślę, że nic się nie stanie, jeśli proporcje będą trochę inne
- 150g miałkiego cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 2 łyżki rodzynek-opcjonalnie
- 4 jaja

Nagrzewamy piekarnik do 150st C. Smarujemy masłem małą formę tortową.
Do miksera wrzucamy serki i cukier, dobrze mieszamy. Dodajemy jaja, miło je najpierw lekko ubić, ale obejdzie się w razie czego i bez tego. Dorzucamy mąkę, zapach i rodzynki. Ew. szczyptę soli.
Pieczemy ok. 50 min, wyjmujemy i chłodzimy. Jeśli chcemy poczekać z podaniem sernika nieco później, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz