sobota, 30 lipca 2016

Bezglutenowa meksykańska bułka z kukurydzą

Bezglutenowa meksykańska bułka z kukurydzą
Moja bezglutenowa córka kończy kolejny rok... i powoli przestaję się przyznawać do jej wieku ;) Dzisiaj wyprawia przyjęcie ogrodowe z kuchnią meksykańską w tle. Moim zadaniem jest doniesienie dodatków wtapiających się w temat. Po uważnym studiowaniu książek kucharskich - tutaj jestem wielką tradycjonalistką: uwielbiam przewracać kolejne kartki i pobieżnie czytać przepisy, aż wreszcie któryś przykuje moją uwagę. Tym razem trafiło na bułkę z chili i kukurydzą.












"Bułka z chili i kukurydzą"

W wersji z glutenem:

- szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki białej mąki

Dla bezglutenowców:

- szklanka mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki z ciecierzycu lub ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 jaja
- 2 szklanki startego sera
- mała puszka kukurydzy
- posiekana papryczka chili wg upodobania

Mieszamy mąki razem w misce, dodajemy proszek i ew. szczyptę soli.
Śmietanę, jajka i oliwę mieszamy osobno, wlewamy do mąki, wyrabiamy.
Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Przelewamy do nasmarowanej formy o boku 20 cm i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz