czwartek, 28 maja 2015

Łatwy chleb na piwie

chleb piwny
Uwielbiam zwięzłe, konkretne chleby. Nie jako podstawa do dżemu czy miodu, ale z ostrymi serami, wędliną, o ogóreczkach nie wspomnę, są niezastąpione. Ten chleb "robi się" błyskawicznie tylko nie wybierajmy piwa, które ma dużo goryczki... może się za bardzo przebijać w smaku.
















"Chleb na piwie"

- 450 g razowej mąki/użyłam żytniej, bo lubię/
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 330ml jasnego piwa
- łyżka miodu

Podłużną formę do pieczenia dobrze smarujemy masłem, nagrzewamy piekarnik.

Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy miód i piwo, dobrze mieszamy. Przekładamy masę do formy i pieczemy przez ok.45 min przy 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz