niedziela, 11 sierpnia 2013

Szpinak z boczkiem, łososiem i jabłkiem

Oj, ten przereklamowany szpinak. Zmora stołówek szkolno-przedszkolnych. I objawienie z dobrymi sosami. Odświeżony jabłkiem i kolendrą sam w sobie stanowi pyszne danie.
















"Szpinak z boczkiem, łososiem i jabłkiem.

- pół kg umytych liści szpinaku
- 100g boczku pokrojonego w kostkę
-dzwonek rozdrobnionego upieczonego lub usmażonego łososia
- jabłko, obrane, pokrojone w cieniutkie plasterki
- 4 łyżki oliwy
- kilka gałązek kolendry

Szpinak układamy w misce, posypujemy kolendrą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy boczek tak, żeby się wytopił, pod sam koniec wrzucamy plasterki jabłek. Pieprzymy i ew. solimy do smaku.
Na szpinak wykładamy rozdrobnionego łososia i wszystko polewamy zawartością patelni.

2 komentarze: