Focaccie cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Kolejne blachy znikają w mgnieniu oka... trzeba tylko zmieniać na nich dekoracje. Sama nie przepadam za anchois, ale cóż... na drożdżowym cieście zjem prawie wszystko!
"Focaccia z anchois"
- 0,5kg białej mąki
- 3-4 dag drożdży/albo 2 łyżeczki suszonych/
- 1 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- słoiczek anchois o ulubionym smaku
Zarabiamy składniki jak na drożdżowe ciasto, odstawiamy co najmniej na godzinę do wyrośnięcia. Rękoma natłuszczonymi oliwą rozciągamy w ręku na placek i układamy na natłuszczonej blasze. Czekamy 10min, smarujemy z wierzchu oliwą i układamy anchois. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego do 2oostC piekarnika na dobre 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz