piątek, 14 czerwca 2013

Nalewka z czerwonej porzeczki jeszcze raz






Już czas...:)












"Nalewka z czerwonych porzeczek"

- 1 kg obranych, opłukanych owoców czerwonej porzeczki
- 1kg cukru
- pól laski wanilii
- ziarno kardamonu/opcjonalnie/
- 3/4 l wódki
- 3/4 l spirytusu

Owoce wsypujemy do słoja. Dodajemy przekrojoną laskę wanilii i kardamon. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w jasne miejsce, najlepiej na okno. Czekamy miesiąc, potrząsając słojem od czasu do czasu. Po tym czasie zlewamy nalew, odstawiamy np. do lodówki, a owoce zasypujemy cukrem. Po 14 dniach odcedzamy wytworzony syrop i łączymy z pierwszym nalewem. Czekamy trzy dni i przecedzamy do butelek.
A teraz czekamy jeszcze tylko pół roku i gotowe... Ale warto. Rezultat jest zachwycający, jeśli tylko się lubi słodko-kwaśne smaki. Ja uwielbiam.

1 komentarz:

  1. a tego cukru nie za dużo?
    ja bym dał tylko 20 deko na kilo owoców

    OdpowiedzUsuń