Moja radosna aprobata dla tych niewielkich bułeczek nie zmniejszyła się ani o milimetr. Nadal wybieram je do szybkiej kawy czy herbaty, bedąc "na mieście"w różnych sprawach. Przegrywają z nimi inne wypieki, nawet ciasto marchewkowe ;). W prostocie siła? Kto wie?
"Naprawdę łatwe scones"
- 230g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dag masła
- 100 ml mleka
- 50 ml jakiegoś likieru dla zapachu, np. amaretto
Zmieszać wszystkie składniki razem. Możemy zrobić to w mokserze albo palcami. Na końcu musi wyjść ładna kulka ciasta.
Toczymy z ciasta wałek tniemy na porcje - wychodzi ok. 8. Toczymy z nich kulki, układamy na wysmarowanej blaszce i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Podajemy z clotted cream albo po prostu z masłdm i dżemem, najlepiej truskawkowym. Będą wspaniale smakować.
Możemy też zrobić słoną wersję. Zamiast likieru dodajemy stary parmezan do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz