niedziela, 30 czerwca 2013

Łatwe scones na popołudnie

Moja radosna aprobata dla tych niewielkich bułeczek nie zmniejszyła się ani o milimetr. Nadal wybieram je do szybkiej kawy czy herbaty, bedąc "na mieście"w różnych sprawach. Przegrywają z nimi inne wypieki, nawet ciasto marchewkowe ;). W prostocie siła? Kto wie?














"Naprawdę łatwe scones"

- 230g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dag masła
- 100 ml mleka
- 50 ml jakiegoś likieru dla zapachu, np. amaretto

Zmieszać wszystkie składniki razem. Możemy zrobić to w mokserze albo palcami. Na końcu musi wyjść ładna kulka ciasta.
Toczymy z ciasta wałek tniemy na porcje - wychodzi ok. 8. Toczymy z nich kulki, układamy na wysmarowanej blaszce i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Podajemy z clotted cream albo po prostu z masłdm i dżemem, najlepiej truskawkowym. Będą wspaniale smakować.

Możemy też zrobić słoną wersję. Zamiast likieru dodajemy stary parmezan do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz