To świetna letnia sałatka, bardzo odświeżająca. Dobrze się komponuje z wszelkim mięsem z grilla.
"Sałatka ze świeżych ogórków z chili"
-jeden długi, zielony ogórek
- strąk chili
- 100ml wody
- 100ml octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
Ogórek myjemy, obieramy ze skórki, za pomocą łyżki wybieramy pestki. Kroimy na cząstki.
Chili przecinamy wzdłuż, wybieramy pestki, kroimy w cieniutkie pasemka.
W garnuszku podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia. Zagotowujemy, wyłączamy. Po przestudzeniu dolewamy ocet i mieszamy.
Ogórki miesamy z chili, zalewamy wodą z octem i wstawiamy do lodówki chociaż na godzinę, żeby się dobrze "przegryzło".
ślicznie podana:)
OdpowiedzUsuń