W Gruzji podaje się ją prawie do wszystkiego. Świeża, orzeźwiająca... ale przygotowana z rewelacyjnych pomidorów, najczęściej z własnego ogródka.
Na szczęście w Polsce też ciągle mamy latem ogromny wybór tych pysznych owoców.
"Gruzińska sałatka z pomidorów"
- dwa duże pomidory
- 1 słodka cebula
- kilka gałązek kolendry
- strąk chili
- sól, pieprz
Pomidory myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy na wiórki. Z kolendry obrywamy listki.
Chili przecinamy na pół, pozbawiamy oestek, kroimy w cieniutkie strużyny.
Wszystko mieszamy razem, doprawiamy.
Niby proste, a efekt pyszny!
Ostatnio jestem właśnie w temacie kuchni gruzińskiej. Wiele w niej warzyw psiankowatych. Zapraszam Cię do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń