środa, 7 sierpnia 2013

Makaron z sosem prowansalskim

Może być coś fajniejszego na letnie dni? Świeże warzywa, nie obciąża żołądka... Nawet mój koteczek ściągał makaron z talerza. Ale i tak mnie wkurzył, bo zaraz potem wywalił ziemię z całego kwiatka stojącego za moimi plecami!!
















"Makaron z sosem prowansalskim"
- opakowanie makaronu - najlepiej świderki
- 2 cukinie
- czerwona papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów w puszce / albo 4 sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę/
- bazylia
- starty żółty ser do posypania/np. gruyere/
- oliwa

Czosnek siekamy, cebule kroimy w drobną kostkę. paprykę oczyszczamy z pestek i białych części, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w paseczki.

Podsmażamy cebulę na oliwie, zaraz potem wrzucamy czosnek. Po chwili paprykę, przesmażamy. Dodajemy cukinię, a jak zmięknie - pomidory. Dosmaczamy solą i pieprzem, liście bazylii drzemy w ręku i dodajemy do sosu.
osobno gotujemy makaron. Najlepiej ugotowany wymieszać od razu z sosem i posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz