piątek, 16 sierpnia 2013

Nalewka śliwkowa wytrawna

Po ostatnich spotkaniach towarzyskich poziom w butelkach z nalewkami znacznie się obniżył... czas rozpocząć produkcję kolejnych, bo i owoce tego lata można dostać w dobrych cenach. Co innego spirytus, który do tanich nie należy. Ale jak się chce pomyśleć perspektywicznie o zimowych wieczorach...?













"Nalewka śliwkowa wytrawna"

- 0,5 kg śliwek z pestkami
- kora cynamonu 2-3 cm
- 25 dag cukru
- 0.5l bialego wina
- 1,5 l spirytusu + szklanka przegotowanej wody

Śliwki zgniatamy i zalewamy w garnku winem. Dusimy na małym ogniu przez 15 min. Przelewamy do słoika, dodajemy cynamon,  szczelnie zamykamy ma 3 dni. Po tym czasie przecedzamy, a otrzymany sok krótko podgrzewamy, aby rozpuścić w nim cukier. Po przestudzeniu łączymy z wodą i spirytusem, przykrywamy szczelnie, a po kilku dniach rozlewamy do butelek i czekamy chociaż przez trzy miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz