wtorek, 27 sierpnia 2013

Kurczak w czerwonym curry

Kurczak w czerwonym curry
No to co, że banalne? Cenię dania, które są proste w przygotowaniu, a efekt taki, że zostają puste talerze. I taki jest kurczak w czerwonym curry.

















"Kurczak w czerwonym curry"

- podwójna pierś kurczaka
- łyżka czerwonego curry
- puszka mleka kokosowego
- liść limonki
- papryczka chili
- cebula


Cebulę obieramy, siekamy drobno. Papryczkę czyścimy z pestek i kroimy na cieniutkie plasterki.
Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na cienkie plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy i dodajemy curry. Po chwili dodajemy kurczaka i chili. Przesmażamy, wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy liść limonki i dusimy przez kilka minut. Dosmaczamy.

Można dorzucić cząstki warzyw, jeśli mamy jakieś pod ręką, będzie bardziej kolorowo.

Podajemy z białym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz