...czyli scones z lawendą.Moi chłopcy nie mogą się odczepić od idei sconesów z bitą śmietaną, albo masełkiem i dżemem. To pieczemy różne odmiany. Pachnące lawendą mnie przypadły bardzo do gustu, oni kręcili nosami. Może, bo pachniało ;).
"Bułeczki lawendą pachnące"
- 230g mąki
- 60g cukru
- 2 łyżeczki kwiatów lawendy/lub łyżeczka suszonych/
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła
- 150ml mleka
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. C ciasta formujemy na wysypanej mąką powierzchni walek, tniemy na grubsze plastry. Układamy na wysmarowanej blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC. Pieczemy ok 15-20 min, aż do lekkiego zbrązowienia.
Ja się nie mogę odczepić od lawendy ;) te bułeczki z pewnością baaaardzo by mi smakowały!
OdpowiedzUsuńMam w zapasie jeszcze kilka "lawendowych"przepisow, zaraz poszukam ;)
Usuń