niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Moja bezglutenowa córka miała urodziny, więc trudno było upiec ciasto, na które będzie mogła tylko popatrzeć. Ale ten lekki, mocno czekoladowy biszkopt smakował nam wszystkim. Na pewno dobrze smakowała w nim bita śmietana, która jakimś cudem trzymała się dzielnie przy panujących za oknem upałach.
















"Ciasto czekoladowe bezglutenowe z bitą śmietaną"

- 8 jaj
- szklanka cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- opakowanie śmietany do ubicia
- 2 łyżeczki cukru - pudru


Piekarnik nagrzewamy do 180stC, smarujemy blachę masłem.

W misce postawionej nad garnkiem z gotującą wodą rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy na zmianę żółtka i cukier.

Przelewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy ok. 20 min.

Wyjmujemy ciasto, studzimy. Jeśli to prostokąt, to dzielimy na pół. Jeśli koło, przekrajamy w poprzek.

Ubijamy śmietanę z cukrem i przekładamy ciasto.

Dla lepszego efektu można posmarować lukrem lub masą czekoladową, ale to tyle dodatkowych kalorii ;)

2 komentarze:

  1. a gdzie rozpuszczona czekolada?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o rany... probe jeszcze raz... rozumien, ze czekolada przelozylam ciasto... ale balagan!!

      Usuń