Moja bezglutenowa córka miała urodziny, więc trudno było upiec ciasto, na które będzie mogła tylko popatrzeć. Ale ten lekki, mocno czekoladowy biszkopt smakował nam wszystkim. Na pewno dobrze smakowała w nim bita śmietana, która jakimś cudem trzymała się dzielnie przy panujących za oknem upałach.
"Ciasto czekoladowe bezglutenowe z bitą śmietaną"
- 8 jaj
- szklanka cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- opakowanie śmietany do ubicia
- 2 łyżeczki cukru - pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180stC, smarujemy blachę masłem.
W misce postawionej nad garnkiem z gotującą wodą rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy na zmianę żółtka i cukier.
Przelewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy ok. 20 min.
Wyjmujemy ciasto, studzimy. Jeśli to prostokąt, to dzielimy na pół. Jeśli koło, przekrajamy w poprzek.
Ubijamy śmietanę z cukrem i przekładamy ciasto.
Dla lepszego efektu można posmarować lukrem lub masą czekoladową, ale to tyle dodatkowych kalorii ;)
a gdzie rozpuszczona czekolada?:)
OdpowiedzUsuńo rany... probe jeszcze raz... rozumien, ze czekolada przelozylam ciasto... ale balagan!!
Usuń