Niby takie nic... ta sałatka z pomidorów i - nomen omen - sałaty. Ale posypana szczypiorkiem z ogródka i pomysłami Anity na dodatki była przebojem mazurskiego śniadania. A sezon na pomidory z gruntu dopiero się rozwija ;)
Zielona sałata z pomidorami na śniadanie - przepis.
- dwie główki zielonej sałaty
- kilka czerwonych pomidorów
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- oregano świeże bądź suszone
- ew. 2-3 listki mięty drobno porwane
-sól, pieprz
- dobra oliwa - miałyśmy lawendową! /przepis gdzieś się plącze po blogu/
- szczypior
Sałatę myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, rwiemy / nie kroimy!/ na mniejsze części i układamy na półmisku. Pomidory myjemy, możemy sparzyć i obrać ze skórki, kroimy na cząstki i układamy na sałacie. Szczypior kroimy drobno i posypujemy pomidory.
Przyprawy mieszamy z oliwą, cebulą i czosnkiem, polewamy całość. Palce lizać!
bardzo lubię takie proste i eleganckie sałatki
OdpowiedzUsuńfajne:) i jakie sliczne zdjecie!
OdpowiedzUsuńEdyta miala swietny aparat, to sie chyba Leica nazywa ;)
Usuń