Chleb razowy czasem się szybciej upiecze w domu, niż pójdzie po niego do sklepu. Uwielbiam chrupać ciepłą jeszcze skórkę posmarowaną masłem. Nawet widmo dodatkowego milimetra w talii nie jest w stanie zepsuć mi tej przyjemności. A wiem do tego, że nie wpakowałam do środka żadnych cudownych ulepszaczy. Same zalety takiego chleba i tyle!
"Prosty chleb razowy"
- 1/2 kg mąki
- 500g jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka oregano /opcjonalnie/
-1/3 szklanki wody
- łyżka cukru, chętnie brązowego
- pestki dyni lub słonecznka do posypania
Wrzucić do maleksera suche składniki, dodać pozostałe, dobrze wymieszać. Naturalnie można to zrobić ręcznie, choć ciasto klei się bardzo.
Przelewamy masę do natłuszczonej i wysypanej formy keksowej, nacinamy wzdłuż i posypujemy ziarnami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st, po 10 min zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz