sobota, 28 lipca 2012

Babka z serem na cały dzień

Moje dziecko wróciło z obozu na Słowacji. Brudne, zmęczone i z resztkami wirusa grypy żołądkowej. A przede wszystkim głodne. Chyba nie było wesoło, bo przez ostatnie dni w moim telefonie rozbrzmiewała długa lista życzeń, co chce zjeść po powrocie. Zaczęłam od babki serowej, która ponoć jest lepsza na dzień po upieczeniu, choć ja zawsze preferuje jeszcze ciepłe ciasta :).













"Babka serowa"

- 50 dag serka mascarpone lub ricotta lub tłustego białego
-  3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrami i jajami. Dodać pomału ser, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, to garść namoczonych wcześniej w alkoholu rodzynek nie zawadzi.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej i wysypanej formy. Pieczemy prawie godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz