Wakacje. Rano już trwa i trwa, a moje dzieci jeszcze w łóżeczkach. Jedno dziecko już ma 2 m wzrostu, a drugie zaraz będzie tyle miało. Trzeba więc dopasować do tych wielkości śniadanie. Szczęśliwie moje dzieci nie boją się kalorii, więc ciasto francuskie z serem na śniadanie spotkało się ze spokojną akceptacją.
"Przekąska z francuskiego ciasta i sera pleśniowego"
- Porcja ciasta francuskiego gotowego /"Frosta" ma już pokrojone na kawałki/
- 250g pleśniowego sera niebieskiego, pokruszonego
- 150g ricotty lub innego twarożku
- świeżo zmielony pieprz
- jajo do smarowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwijamy na desce. Jeśli jest w jednym kawałku, dzielimy na równe kwadraty. Na połowie z nich nakładamy dobrą łyżeczkę serów zmieszanych ze sobą i doprawionych pieprzem. Smarujemy brzegi zmąconym jajkiem, przykładamy drugim kwadratem i dobrze przyciskamy brzegi palcami. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. Proste, szybkie i smakowite.
To wracaj szybko, zeby przerozne porzeczki i truskawki sie nie pokonczyly ;)))
OdpowiedzUsuń