czwartek, 26 lipca 2012

Przepis na ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami ma swoisty smak i zapach. Jakąś zapowiedź nadchodzącej jesieni, choć jeszcze o niej się nie myśli. Na te upały najlepsze z kulką lodów. Waniliowych. Ale ja wybrałam popołudniową wersję z filiżanką herbaty :).
















"Ciasto z gruszkami"

- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
- łyżka brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 0,5 kg gruszek

Masło - ok 17 dag - ucieramy z cukrem, dodajemy jaja i mąkę z proszkiem.
Przelewamy masę do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.
Gruszki obieramy ze skórek i pestkujemy. Kroimy na cienkie plastry i układamy na cieście tak, żeby lekko zachodziły na siebie. Posypujemy je łyżką brązowego cukru i wiórkami z pozostałych 3 dag masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy ok. 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz