Bułeczki:) Na wolne dni wymarzony element śniadania albo popołudniowej herbatki. Te świetnie się wkomponowują przez cały dzień...
"Zwykłe bułki z gorgonzolą"
- 350 g mąki pszennej
- 350g mąki z pełnego przemiałi
- dwie łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- dwie szklanki mleka, lekko ciepłego
- 150 g sera gorgonzola pokrojonego w niewielką kostkę
Wyrabiamy w dużej misce wszystkie składniki na gładkie ciasto, mikser też sobie z tym świetnie poradzi. Na końcu wsypujemy ser. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę.
Wyjmujemy ciasto na gładką pwierzchnię, krótko wyrabiamy raz jeszcze, formujemy wałek i tniemy na plastry. Z każdego plastra formujemy bułkę i układamy na wysmarowanej blasze zachowując odległości. Czekamy kolejne 20 min.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min.
uwielbiam domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuń