sobota, 13 lipca 2013

Zwykłe bułki z gorgonzolą

Bułeczki:) Na wolne dni wymarzony element śniadania albo popołudniowej herbatki. Te świetnie się wkomponowują przez cały dzień...

















"Zwykłe bułki z gorgonzolą"

- 350 g mąki pszennej
- 350g mąki z pełnego przemiałi
- dwie łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- dwie szklanki mleka, lekko ciepłego
- 150 g sera gorgonzola pokrojonego w niewielką kostkę

Wyrabiamy w dużej misce wszystkie składniki na gładkie ciasto, mikser też sobie z tym świetnie poradzi. Na końcu wsypujemy ser. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę.

Wyjmujemy ciasto na gładką pwierzchnię, krótko wyrabiamy raz jeszcze, formujemy wałek i tniemy na plastry. Z każdego plastra formujemy bułkę i układamy na wysmarowanej blasze zachowując odległości. Czekamy kolejne 20 min.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min.

1 komentarz: