sobota, 27 lipca 2013

Zupa z cukinii i sera

Prawdziwa kremowa pychotka. Zjedli mi po dwa talerze, ledwo uratowałam jedną porcję na jutro dla siebie ;)
A przepis banalnie prosty.

















"Zupa z cukinii i sera"

- 2 średniej wielkości cukinie
- 150g sera dolcelatte /może być gorgonzolla/
- 1 cebula
- 1 l wody + kostka rosołowa z kurczaka
- pół szklanki kremówki albo gęsta śmietana do dekoracji
- suszone oregano

Cukinie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy na pół i w plastry.
Cebulę obieramy siekamy niezbyt drobno.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy. Dodajemy cukinię i dalej smażymy, mieszając. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy kostkę, oregano, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 25-30 min. Dorzucamy ser pokrojony w kostkę i mieszamy.
Zdejmujemy z ognia, miksujemy. Dolewamy kremówkę albo dekorujemy zupę gęstą śmietaną na talerzach. Można posypać świeżym oregano.

1 komentarz: