Przepis na nalewkę z czarnych jagód jest banalnie prosty, a efekt znakomity, chociaż zaliczyłabym tę naleweczkę do bardziej "damskich". U mnie stoi na stoliku podręcznym, co o czymś świadczy. Aczkolwiek spowodowało utratę dwóch ślicznych kieliszków dzięki częstym wizytom kota ;)
"Nalewka z czarnych jagód czyli Jagodzianka"
-1 l czarnych jagód
- cukier
- spirytus
- szkalnka wody
-2 goździki
- ew. cynamon
Owoce płuczemy, wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem tak, żeby jagody były nim rownomiernie pokryte, max 1 kg!
Zalewamy spirytusem wymiesznym z czystą wodą, aby wszystko się pod nim znalazło. Stawiamy na miesiąc na parapecie okiennym. Zlewamy do butelek filtrując i czekamy jeszcze choć z dwa miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz