czwartek, 18 lipca 2013

Nalewka z czarnych jagód "Jagodzianka"

Przepis na nalewkę z czarnych jagód jest banalnie prosty, a efekt znakomity, chociaż zaliczyłabym tę naleweczkę do bardziej "damskich". U mnie stoi na stoliku podręcznym, co o czymś świadczy. Aczkolwiek spowodowało utratę dwóch ślicznych kieliszków dzięki częstym wizytom kota ;)













"Nalewka z czarnych jagód czyli Jagodzianka"

-1 l czarnych jagód
- cukier
- spirytus
- szkalnka wody
-2 goździki
- ew. cynamon

Owoce płuczemy, wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem tak, żeby jagody były nim rownomiernie pokryte, max 1 kg!
Zalewamy spirytusem wymiesznym z czystą wodą, aby wszystko się pod nim znalazło. Stawiamy na miesiąc na parapecie okiennym. Zlewamy do butelek filtrując i czekamy jeszcze choć z dwa miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz