Serek ricotta wśliznął się do naszej kuchni nie wiadomo kiedy. Do deserów, na śniadania, a w końcu do dań głównych. Delikatny, leciutki. Wymieszany z upieczonymi warzywami staje się pysznym nadzieniem. Np. do bułeczek. Taka bułka to całkiem niezłe, niezależne danie! Węglowodany, białko, witaminy...
"Bułeczki z ricottą i warzywami"
Na ciasto:
- pół kilo mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży/ 4 dag świeżych/
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- czubata łyżeczka soli
Wszystko wyrabiamy razem razem ręką bądź w mikserze. / świeże drożdże najpierw rozpuszczamy w części ciepłej wody z łyżeczką cukru/. Odstawiamy w naoliwionej misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- opakowanie serka ricotta
- 1 cukinia
- 1 papryka kolorowa
- 1 cebulka
- duży ząbek czosnku
- świeży tymianek lub rozmaryn /ew. suszone zioła/
Nagrzewamy piekarnik. Warzywa myjemy, kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy zioła. Wykładamy na posmarowaną oliwą blachę i wstawiamy na 160-170 st C na ok. 25 min. Wyjmujemy, po przestudzeniu mieszamy z serkiem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na gładką, wysmarowaną olejem lub wysypaną mąką powierzchnię. Zagniatamy krótko raz jeszcze, formujemy prostokąt. Nakładamy na wierzch nadzienie, zwijamy w rulon i bardzo ostrym nożem kroimy na równe plastry.
Blachę natłuszczamy raz jeszcze, układamy na niej porcje ciasta z nadzieniem i pieczemy ok. 20 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
Zapach - cudowny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz