czwartek, 9 października 2014

Walijski chlebek z doniczki

Walijski chleb
Każdy Walijczyk, którego poznałam, okazywał się być otwartym, zabawnym i bardzo towarzyskim człowiekiem. I chyba taka sama jest walijska kuchnia. Ciepła, pożywna, nieskomplikowana... Na tyle, na ile zdążyłam ją poznać. Jak ten chlebek pieczony w doniczkach....
















"Walijski chleb pieczony w doniczkach"

- 400g białej mąki
- 100g mąki pełnoziarnistej
- szklanka mleka na pół z ciepłą wodą
- łyżeczka suszonych drożdży /2 dag świeżych/
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 1 jajo
- 5 dag stopionego masła
- zmiażdżony ząbek czosnku
- trochę psoiekanej pietruszki, szałwi, ew. szczypiorku
- ew. zioła do posypania, jak ziarna kopru

Zarabiamy ciasto drożdżowe ze wszystkich składników, na końcu dodajemy masło i zioła. Pozostawiamy do wyrośnięcia tak długo, aż podwoi swoją objętość. Doniczki dobrze smarujemy masłem i napełniamy do 3/4 wysokości, zostawiamy jeszcze chwilę, 30-40 min, do podrośnięcia. Posypujemy ziołami.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i wstawiamy doniczki z ciastem na ok. 20 min, trzeba obserwować.

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnam była wlać trochę więcej ciasta do tej doniczki, ale bałam się, że więcej urośnie :)

      Usuń