Paluszki drożdżowe |
"Paluszki drożdżowe"
- 500g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
–łyżka soli
- 3 łyżki oliwy
- spora szczypta szafranu
Szafran zalewamy niewielką ilością ciepłej wody na 10 min, przecedzamy.
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami w dużej misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy wodę z szafranu. Nic się nie stanie, jeśli ten krok pominiemy, po prostu paluszki nie będą tak ładnie żółte. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na gładką, podsypaną mąką powierzchnię, krótko zarabiamy i dzielimy na około 25 porcji, Z każdej z nich wałkujemy /w dłoniach lub na blacie/ podłużne wałki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce /albo dwóch!/. Zostawiamy do ponownego podrośnięcia. Smarujemy skondensowanym mlekiem /lub roztrzepanym żółtkiem/, można posypać ziarnami lub solą gruboziarnistą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz