Pleciony chlebek |
"Pleciony chlebek"
- 450g mąki
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- niecała szklanka ciepłej wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 1 jajo
- 5 dag miękkiego masła
Wsypujemy mąkę do miski suche składniki, zalewamy wodą i wyrabiamy. Dodajemy jajko i masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się przyjemnie ścisłe i elastyczne. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Przekładamy na podsypaną mąką gładką powierzchnię, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy podobnej wielkości wałek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej 3 wałki ciasta, łączymy je razem na początku i zaplatamy jak zwykły warkocz. Odstawiamy na 30 min, smarujemy mlekiem skondensowanym i pieczemy niecałe 30 min na 200stC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz