niedziela, 12 października 2014

"Ciasto Błoto Missisipi"

"Ciasto Błoto Missisipi"

Nic nie poradzę na tę nazwę. Taka jest i już. Właśnie wygraliśmy mecz w piłkę nożną z Niemcami i myślę, że to teraz bardziej zajmuje myśli Polaków...:)


















"Ciasto Błoto Missisipi"

- 230 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mocnej kawy
- kostka masła
- 130-150g gorzkiej czekolady
- 400g cukru
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 2 jaja
- ew. kieliszeczek spirytusu
- kakao w proszku do wysypania formy

W garnuszku na malutkim gazie rozpuszczamy masło z czekoladą i kawą. Dodajemy cukier, lekko studzimy. Przelewamy do miski, dodajemy suche składniki i jaja, wanilię, ew. spirytus.
Formę babkową smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 70-80 min w piekarniku nagrzanym do 140-150stC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz