Plecione ciasto drożdżowe ze śliwkami |
"Plecione ciasto drożdżowe ze śliwkami"
- 450g mąki
- pełna łyżeczka suchych drożdży/2dag świeżych/
- 1 jajo
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- roztrzepane jajo do posmarowania
Nazienie:
- pół szklanki przesmażonych śliwek/powidła/
- kilka posiekanych orzechów dla tych, co lubią
Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą mieszamy. Staramy się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy z miski na gładką, lekko posypaną mąką powierzchnię i wałkujemy prostokąt. Przez jego środek układamy "ścieżkę" z powideł, a boki nacinamy w niezbyt szerokie, ukośne paski.Paski przeplatamy nad powidłami. Dajemy ciastu odpocząć kilka minut.
Smarujemy roztrzepanym jajem. ja jeszcze posypałam cukrem zmieszanym z cynamonem
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200stC.
Pięknie zaplecione:) Aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńPachnąca drożdżówka - idealne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń