Siemieniucha |
"Siemieniucha"
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 100g grzybów
- cebula
- 3 jaja ugotowane na twardo
- oliwa do smażenia
Kaszę gotujemy na małym ogniu ok. 17 min. Jaja gotujemy na twardo /10 min/.
W tym czasie grzyby kroimy w plasterki i siekamy cebulę. Wszystko przesmażamy na patelni na oliwie, zaczynając od cebuli. Lekko pieprzymy.
Do ugotowanej kaszy dodajemy jaja posiekane na twardo oraz usmażone grzyby z cebulą. Mieszamy i podajemy.
Siemieniucha jak nazwa wskazuje jest to zupa z siemienia lnianego. Jest to potrawa regionalną kuchni wielkopolskiej. Na śląsku podobną zupą jest siemieniotka przyrządzaną z ziaren kopi. Twoja wersja z kaszą gryczaną być może była przyrządzaną w jakimś regionie Polski, jednak nie mogła ona nosić nazwy siemieniucha lub została Ci przedstawiona przez kogoś błędna nazwa.
OdpowiedzUsuńSiemieniucha była podawana z jagłami, czyli kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuń