sobota, 11 października 2014

Proste mielone kotlety z zielonym groszkiem

Mielone kotletyz zielonym groszkiem
Jakoś trzeba te mielone urozmaicać.Tutaj w sklepach jest świeży groszek /z Kolumbii!/, więc szukałam też pomysłu, jak go użyć inaczej. No i przemycić coś zielonego mojemu nastolatkowi, który ma "alergię" na witaminy. Udało się połowicznie, bo kiedy odkrył zielone kuleczki, pracowicie je wydłubał...

Aha, te zielone kropy na bokach talerza to zielony groszek zmiksowany z niewielką ilością rosołu.














"Mielone kotlety z zielonym groszkiem"

- pół kilo mielonego z indyka /ew. wieprzowiny/
- mała cebula posiekana
- ząbek czosnku posiekany
- 1 jajo
- 50g ugotowanego zielonego gorszku ew. z puszki
- sól, pieprz

Mięso wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajo. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i pieprzu do smaku. Dobrze mieszamy, wsypujemy groszek, mieszamy ponownie i wilgotnymi dłońmi formujemy dość płaskie kotlety.
Kładziemy je na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy z dwóch stron przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz