niedziela, 26 października 2014

Pory zapiekane z szynką

Pory zapiekane z szynką
Można i bez szynki, to będzie danie wegetariańskie. W obu wersjach to lekka propozycja na kolację, po której waga na pewno nie poszybuje w górę...



















"Pory zapiekane z szynką"

- 4-5 porów
- kilka plasterków szynki
- łyżka masła + do natłuszczania formy
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- 1 jajo
- sól, pieprz, gałka
-- zielona pietruszka /u mnie kolendra, oczywiście:)/
- tarty ser do posypania

Pory obrać z wierzchniej warstwy, umyć, pokroić na ok. 10 cm kawałki. Obgotować we wrzątku przez 5 min, wywar zachować.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, podsmażamy przez 1 minutę i wlewamy ok. szklanki wywaru z porów, dobrze rozprowadzamy, chwilę gotujemy. śolimy, ew. pieprzymy. Studzimy.
Śmietankę rozkłócamy z jajem, dodajemy do przestudzonego wywaru z porów.
Pory zawijamy w plastry szynki, układamy w dobrze natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewamy wywarem, posypujemy startą gałką muszkatołową / bez przesady!/ i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz