Ciasto limonkowo-kokosowe |
"Ciasto limonkowo-kokosowe"
- 230g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 230g miękkiego masła
-4 jaja
- 220g cukru
- sok z 3 limonek
- 100g wiórków kokosowych
- filiżanka cukru pudru na lukier
Do malaksera wrzucamy masło i cukier, ucieramy. Dodajemy jaja, sok z 2 limonek, mąkę i proszek. Na końcu delikatnie mieszamy z 2/3 porcji wiórków kokosowych.
Przelewamy do natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35min przy 180stC.
Studzimy. Przekrajamy na pół.
Cukier puder mieszmy z pozostałym sokiem z limonki i częścią smarujemy przekrojone ciasto, a część zostawiamy do posmarowania z wierzchu dla dekoracji. Posypujemy wiórkami kokosowymi, które można najpierw przyprażyć na suchej patelni. Ja wolałam białe.
Domowe nalewki. |
Mmm, mnóstwo pyszności :)
OdpowiedzUsuń