sobota, 25 października 2014

Ciasto jogurtowo-nutellowe

Ciasto jogurtowo- nutellowe
Marie ma 14 lat i jest przemiłym, francuskim podlotkiem. Przygotowała dla nas to ciasto, ale za wcześnie wyjęła z pieca i środek okazał się jeszcze płynny. O dziwo, dzięki temu ciasto nabrało niezwykłej popularności i zniknęło w kilka minut! Było naprawdę pyszne i zamierzam upiec je jutro, dotrzymując czasów pieczenia. Taki mały eksperyment:)















"Ciasto jogurtowo-nutellowe"

- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 kubek oliwy z oliwek
- 2 kubki cukru
- 3 kubki mąki
- 4 jaja
- zapach waniliowy
- 4 łyżki nutelli

W duej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek. Dodajemy jogurt, oliwę i jaja. Dobrze mieszamy, dodajemy wanilię.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i przelewamy do niej większość masy. Do pozostałej części dodajemy nutellę, mieszamy i wlewamy do środka pierwszej części.
Pieczemy ok. 30 min przy 180st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz