poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Warzywa faszerowane wieprzowiną

Warzywa faszerowane wieprzowiną
Doskonałe danie na kolacje. Nie za ciężkie, ale treściwe. I dzięki użyciu różnych warzyw bogate w smaki. Tym razem nafaszerowałam zielone pomidory zamiast czerwonych. Okazały się genialne!

















"Warzywa faszerowane wieprzowiną"

- 400g mielonej wieprzowiny
- 3-4 duże kapelusze pieczarek
- 2-3 papryki
- 4 pomidorki

-cebula
- ząbek czosnku
-1 jajo
- sól, pieprz
- np. świeży tymianek
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- mała puszka posiekanych pomidorów
- parmezan do posypania

Mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy jajo i przyprawy, ryż.

Paprykę przekrajamy na pół, czyścimy z pestek i białych części
Pomidory przekrajamy na pół, wybieramy pestki.
Z kapeluszy grzybów usuwamy nóżki, siekamy i np. dodajemy do masy mięsnej.

Nakładamy masę mięsną do warzyw, które układamy w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy ok. 25-30 min przy 200stC. W czasie pieczenia wlewamy puszkę posiekanych pomidorów lekko doprawionych solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz