Bezglutenowy chleb z cukinią |
Podobno można trzymać w lodówce przez dwa tygodnie i kroić po kawałku, smarując masłem. Nie udało się sprawdzić, bo z naszego domu zniknął od wczoraj :)
"Bezglutenowy słodki chleb z cukinią"
- 330g mąki gryczanej
- 3 jaja
- 300g cukru
- 250 ml oliwy ze słonecznika
- ok. 300g startej cukinii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g rodzynek
Wszystkie składniki dobrze mieszamy w dużej misce, lekko podbijając dla lekkości, na końcu dodajemy rodzynki.
Przelewamy masę do dwóch podłużnych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stC i pieczemy ok. godziny.
Jeden bochenek możemy sobie zamrozić.
czym mozna zastapic jajka?
OdpowiedzUsuńW tym przypadku zastąpiłabym papką z banana... albo utuczonymi gotowanymi ziemniakami?
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje :-)
UsuńTrzeba tylko podkreślić, że chleb z mąki gryczanej, ma charakterystyczny smak gryki.
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi