sobota, 30 sierpnia 2014

Bezglutenowe ciastka cytrynowe

Bezglutenowe ciastka cytrynowe


Potrzeba matką wynalazków. Moja bezglutenowa córka poszerza asortyment swoich wypieków. Poczęstowała mnie bardzo smacznymi cytrynowymi ciastkami bezglutenowymi. Tak naprawdę uwierzyłabym, że to coś w rodzaju domowych biszkoptów. Tylko wyduszenie z niej odpowiednich proporcji składników szło opornie, bo robiła wszystko "na oko". Ale coś tam udało się ustalić....














"Bezglutenowe ciastka cytrynowe"

- 3 jaja
- 3 czubate łyżki cukru
- mąka bezglutenowa
- sok z 3 cytryn i skórka otarta z jednej z nich
- pół łyżeczki sody


Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki tyle, żeby ciasto zrobiło się jak bardzo gęsta śmietana. Wsypujemy sodę, skórkę z cytryny i wlewamy sok.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 180stC.
Nakładamy łyżką porcje ciasta zachowując odległości, bo urośnie w czasie pieczenia. Pieczemy ok 8-10 min.

1 komentarz: